Tuesday, February 25, 2025
HomeCategory A-BBarbecueMoo Ping – Thaise varkensspies op de BBQ #streetfood

Moo Ping – Thaise varkensspies op de BBQ #streetfood


Zelf ben ik helaas nog niet in Thailand geweest, maar ik kan me levendig voorstellen hoe de sfeer op de vele food marktjes mij zou verleiden om meer te proeven dan misschien wel goed voor mij is. Vooral wanneer naast de vele levendige kleuren, ook de geur van smeulend houtskool en geroosterd vlees mijn neus bereikt. Het geroezemoes van marktkramers en de sissende geluiden van sappig vlees dat op de hete grill karamelliseert. Dit is namelijk de sfeer waarin Moo Ping zijn oorsprong vindt – een streetfoodklassieker uit de Thaise eetcultuur. Deze gegrilde varkensvlees spiesjes zijn bovendien eenvoudig te maken. In deze blogpost leg ik je graag uit hoe je er thuis aan begint!

Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Wat is Moo Ping?

Moo Ping, wat letterlijk ‘gegrild varkensvlees’ betekent in het Thais, is een streetfood gerecht dat op elk moment van de dag gegeten kan worden. De oorsprong van Moo Ping is geworteld in de Thaise eetcultuur en groeide uit van een eenvoudige maaltijd voor arbeiders tot een door velen geliefd streetfood-gerecht dat overal in het land te vinden is.

Het is een perfect voorbeeld van hoe eenvoudige ingrediënten en bereidingswijzen kunnen leiden tot een explosie van smaken. De populariteit van Moo Ping is hoofdzakelijk te danken aan de betaalbaarheid, het gemak en de heerlijke smaak. Het is een gerecht dat mensen samenbrengt en genoten wordt door alle lagen van de bevolking, van studenten tot zakenmensen en families. Niet alleen na een avondje stappen trouwens!

Eetcultuur rondom Moo Ping – van ontbijt tot partyfood.

Ook als ontbijt worden ze erg gesmaakt. Moo Ping is namelijk een populair ontbijt. Het wordt dan vaak gegeten met kleefrijst (Khao Niao) en ei en vormt zo een voedzame en smakelijke start van de dag. Het is een snelle en handige optie voor mensen die onderweg zijn of weinig tijd hebben om te ontbijten. Moo Ping is een bovendien een belangrijk onderdeel van de Thaise streetfoodcultuur en wordt vaak gegeten tijdens informele bijeenkomsten met vrienden en familie, maar ook op festivals en evenementen zal je ze vaak terugvinden.

Gebruik varkensspiering of -schouder

De keuze voor varkensspiering of schouder is niet toevallig. Dit deel van het varken heeft een perfecte balans tussen vet en vlees, wat zorgt voor extra sappigheid en een heerlijk zachte textuur na het grillen. Het vet smelt langzaam tijdens de bereiding, waardoor de spiesjes extra smaakvol worden en niet uitdrogen op de BBQ. Bovendien zal de hitte van de BBQ ervoor zorgen dat het vlees licht “frituurt” in de eigen vetten en mooi knapperig wordt.

Marineren van de varkensvlees spiesjes

Deze sappige varkensspiesjes worden traditioneel op smaak gebracht door middel van een gebalanceerde marinade bomvol smaak. Deze marinade op basis van kokosmelk heeft enerzijds als doel smaak te infuseren in het varkensvlees, maar er is meer! Kokosmelk bevat namelijk natuurlijke enzymen die helpen om vlees malser te maken. Deze enzymen breken de vezels in het vlees af, waardoor het zachter en makkelijker te kauwen wordt.

Bovendien draagt de kokosmelk bij aan een sappig en romig mondgevoel. Daarnaast zijn verschillende smaakmakers in de marinade van cruciaal belang om de gegrilde varkensvlees spiesjes hun karakteristieke smaak te bezorgen. Zorg ervoor dat je de varkensvlees spiesjes lang genoeg marineert (3-8 uur) in een foodproof container zodat zowel de smaken optimaal in het vlees kunnen trekken, maar ook de enzymen voldoende tijd krijgen om het vlees malser te maken.

Wat bepaalt de karakteristieke smaak van Moo Ping?

De karakteristieke smaak van Moo Ping komt voort uit een doordachte combinatie van ingrediënten met elk hun specifiek doel:

  • Zoetheid: (Palm)suiker zorgt voor een natuurlijke zoetheid die perfect in balans is met de andere smaken. Het draagt ook bij aan de karamelisatie tijdens het grillen, wat resulteert in een glanzend en licht krokant laagje. Bruine suiker is een prima alternatief als je geen palmsuiker kunt vinden.
  • Zout en Umami: Vissaus is een essentieel ingrediënt dat zorgt voor de zoute en een diepe smaak. Umami is een van de vijf basissmaken (naast zoet, zuur, zout en bitter) en wordt vaak omschreven als hartig of vlezig. Vissaus, gemaakt van gefermenteerde vis, is rijk aan glutamaat, een stof die verantwoordelijk is voor de umami-smaak.
  • Aromatische frisheid: Knoflook en korianderwortel geven een aromatische frisheid die het vlees een subtiele kruidige ondertoon geeft. Korianderwortel heeft een intensere smaak dan korianderblad en draagt bij aan de diepte van de marinade. Korianderblad wordt vaak gebruikt als garnering, maar de wortels geven een meer uitgesproken smaak aan de marinade. Kan je geen korianderwortel vinden? Vervang deze dan door een grote bos korianderblaadjes.
  • Pittigheid: Een vleugje witte peper zorgt voor een lichte pittigheid die de smaken nog beter naar voren brengt.
  • Rookaroma’s: De houtskoolaroma’s van de BBQ geven Moo Ping zijn kenmerkende rokerige smaak. Het type houtskool dat gebruikt wordt, kan ook bijdragen aan de smaak. Zo kan bijvoorbeeld kokosnootschalen of bamboe gebruikt worden voor een unieke rooksmaak.

De magie van Maizena

Wanneer je het recept bekijkt, vraag je jezelf misschien wel af waarom de maïzena wordt toegevoegd en vooral waarom deze pas na het marineren wordt toegevoegd aan het vlees. Wel, Maïzena is een zetmeel dat wordt gewonnen uit maïs. Het is een fijn, wit poeder dat veel gebruikt wordt in de keuken als bindmiddel. Door de maïzena pas op het eind aan de marinade toe te voegen voorkomen we dat de dikke marinade weinig in het vlees dringt, maar tijdig ingedikt wordt zodat het aan het vlees blijft kleven en kan bijdragen aan de geheime kracht die voor velen onbekend is.

Maïzena kan namelijk meer dan alleen binden. Wat veel mensen niet weten is dat het zetmeel uitermate geschikt is om een knapperige korst te geven aan je product. Wanneer je het voedsel dat je wil gaan grillen met een dun laagje maïzena bedekt, karamelliseert deze dunne laag (samen met de suikers) tijdens het grillen wat zorgt voor een heerlijke smaakvolle goudbruine korst!

De perfecte BBQ-bereiding van Moo Ping

Het grillen van Moo Ping op de BBQ vergt een goede voorbereiding (marineren) en de juiste techniek (searen). Door de spiesjes op hoge temperatuur direct boven de kolen of op een hete Plancha te grillen, krijg je de kenmerkende karamelisatie en een heerlijke rooksmaak. Hier zijn enkele belangrijke tips voor de perfecte bereiding:

  • Gebruik bamboe spiesjes: Week de spiesjes een nacht in water of prik de spiesjes in het vlees voor het marineren om te voorkomen dat ze verbranden op de BBQ.
  • Hoge hitte is essentieel: Stel je BBQ in op 250°C en werk met directe hitte of een hete gietijzeren plancha/skillet. Dit zorgt ervoor dat het vlees mooi karamelliseert en een krokante buitenkant krijgt. Bij gebruik van een skillet of plancha laat je deze het best een half uurtje mee voorverwarmen in de BBQ voor een optimaal effect!
  • Keer regelmatig: Grill de spiesjes in slechts 2-3 minuten per kant. Draai ze regelmatig om een gelijkmatige garing en perfecte korst of grillstrepen te krijgen.
  • Laat ze rusten: Na het grillen kun je de spiesjes even laten rusten, zodat de sappen zich beter verdelen en de smaken nog meer tot hun recht komen.
Moo Ping - Thaise varkensspies op de BBQ

Persoonlijke Ervaring: Moo Ping viel in de smaak bij het hele gezin

Bij ons thuis viel deze Thaise klassieker alvast in de smaak! Mijn oudste zoon, die normaal niet van BBQ-sauzen houdt, genoot volop van deze heerlijke gemarineerde varkensspiesjes op de BBQ. Het was een gerecht waar hij gelukkig van werd – simpel, puur en vol smaak. Mijn jongste zoon? Die verslindt zowat alles wat met vlees te maken heeft, dus het was geen verrassing dat hij Moo Ping fantastisch vond. Dit recept is zonder twijfel een blijvertje op onze BBQ-menu’s! Voor wie fan is van gegrilde spiesjes, zeker een leuke aanvuller aan je repertoire! Enjoy

Wil je zelf deze heerlijke Moo Ping maken? Volg dan het onderstaande recept en geniet van een stukje Thailand op je eigen BBQ! Aarzel niet om je resultaat te delen en mijn blog te taggen zodat ik het resultaat kan bewonderen! Je helpt er bovendien de blog mee vooruit zodat meer mensen onze passie voor BBQ kunnen delen! Veel grillplezier!

Moo Ping - Thaise varkensspies op de BBQ

Moo Ping – Varkensvlees Spiesjes op de BBQ

Moo Ping, oftewel Thaise gegrilde varkensspiesjes, is een ware streetfoodklassieker die je zintuigen prikkelt met zijn rijke smaken en onweerstaanbare geur. Dit gerecht wordt in Thailand op elk moment van de dag gegeten en is geliefd bij jong en oud. De combinatie van mals varkensvlees, een aromatische marinade en de rokerige grillsmaak maakt het tot een echte BBQ-favoriet. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je thuis de perfecte Moo Ping maakt.

Prep Time 20 minutes

Cook Time 6 minutes

Marineren 8 hours

Total Time 8 hours 26 minutes

Course Aperitiefhapje, Hoofdgerecht, streetfood

Cuisine Aziatisch, Thais

  • 700 g varkensnek
  • 3 El maïzena

Voor de marinade

  • 3 teentjes geplette knoflook
  • 3 El gehakte koriander
  • 2 El oestersaus
  • 2 tl vissaus
  • 2 El zoete sojasaus
  • 2 El zwarte sojasaus
  • 3 El bruine suiker
  • 1 El olie
  • ¼ kop kokosmelk
  • 3 El water
  • ¼ tl witte peperkorrels
  • ¼ tl zwarte peperkorrels

Voor de Som Tum Komkommersalade

  • 2 komkommers in dunne plakjes gesneden (of julienne gesneden)
  • 1 rode chilipeper fijngehakt (of meer naar smaak)
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 El geroosterde pinda’s
  • 1 El gedroogde garnalen optioneel
  • 1/4 kopje kerstomaatjes gehalveerd
  • 2 El vissaus
  • 2 El limoensap
  • 1 El palmsuiker of bruine suiker
  • Voor de marinade: Stamp knoflook, korianderwortels, peperkorrels in een vijzel tot deze een goed fijngemalen pulp vormen. Voeg vervolgens de suiker toe en stamp tot alle suiker is opgelost.
  • Voeg alle overige marinade-ingrediënten toe, behalve de maïzena, en roer het geheel goed door om te mengen.

  • Snij de stukjes been en overtollig vet of vliesjes uit de spiering weg met een scherp mes. Verdeel vervolgens in blokjes van +-0.5-1 cm dik. Prik deze blokjes aan een geweekt bamboe spiesje.

  • Plaats de varkensvlees spiesjes in een marineerkom en giet de marinade over het varkensvlees. Zorg ervoor dat het vlees volledig onder de marinade is bedekt. Laat minimaal 3 uur marineren, of een nacht (8 uur) als je tijd hebt.
  • Strooi de maïzena over de gemarineerde varkensvlees spiesjes. Stapel de spiesjes op elkaar (dit helpt bij het vormen) en laat het varkensvlees indien mogelijk nog een paar uur in de koelkast op de spiesjes rusten voordat je het gaat grillen om de vorm van de spiesjes te fixeren.

  • Bereid de BBQ voor op hoge temperatuur (+-250°C) en werk hierbij met directe hitte of een voorverwarmde Plancha of gietijzeren Skillet zodat het vlees mooi kan korsten.
  • Grill op middelhoog tot hoge hitte, 2-3 minuten per kant tot deze mooi goudbruin kleuren. Serveer met kleefrijst, Som Tum Komkommer salade en een zoetzure of pittige saus.

Voor de Som Tum Komkommersalade

  • Vijzel: In een grote vijzel (of kom) stamp je de chilipeper en knoflook fijn. Voeg de gedroogde garnalen toe (indien gebruikt) en stamp nogmaals.
  • Combineer: Voeg de komkommer, cherrytomaatjes en pinda’s toe aan de vijzel. Stamp lichtjes om de smaken te mengen.

  • Dressing: Meng in een kleine kom de vissaus, limoensap en palmsuiker tot de suiker is opgelost. Giet de dressing over de salade en meng goed.

  • Serveer: Serveer de Som Tum Komkommersalade direct of gekoeld.

Keyword bbq saus, brochette, frisse, kippenspies, komkommer, Moo, pinda, pindasaus, ping, Salade, saté, Som Tum, thais, thaise, toppings, varkensvlees, zelf saus maken, zomers

One pot nasi

Extra recept: One pot Nasi

  • 500 g Jasmijn rijst
  • 500 ml Kippenbouillon
  • 300 ml Kokosmelk
  • 1 Wiri Wiri Kersenchili (optioneel) (vervang eventueel door een rood pepertje)
  • 2 Kaffir Limoenblaadjes
  • 2 El Nasi Goreng Kruidenmix
  • Spoel de Jasmijnrijst grondig onder stromend water.

  • Giet de Bouillon, kokosmelk en kruiden in een Dutch Oven en voeg de gespoelde rijst toe.

  • Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op 180°C en kook de rijst 45-50 minuten.

  • Haal de rijst uit de BBQ en meng er wat geklaarde boter (Ghee) door en laat het geheel 10 minuten uitdampen.

  • Neem een Skillet en vet deze in met Ghee. Bak de rijst kort maar stevig op.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Skip to toolbar